با پیش بینی کم رنگ شدن نقش کتب چاپی ، کارمندان کتابخانه می خواهند تا نقش کتابخانه ها را بیش از پیش پر رنگ کنند.

علاوه بر چالش کاهش بودجه و گاهاً کمبود کارشناسان IT ، این چالش بسیار جدی به نظر می رسد. از قرار معلوم روند تحویل کالا که تقریبا غیر ممکن بود ، تغییر کرده و خدمات ابداعی به طور محدود به سمت RFID در حال پیش روی است.

در بسیاری از کتابخانه های دنیا RFID برای سیستم اتوماسیون آنها ، نقش کلیدی را ایفا می کند. کتابخانه ها از اولین جاهایی بودند که تکنولوژی کامپیوتر را به کار گرفتند و اکثر عملکرد سیستم مدیریتی بعضی از آنها روز به روز با راه اندازی در کتابخانه ها مانند خرید ، انجام سفارشات ، رسیدگی ، مرتب سازی قفسه ها و البته امانت دادن کتابها کاملتر می شود. این یکی از فعالیت هایی است که به ارائه دهندگان RFID ثابت کرد که بیشترین بازدهی را در بخش کتاب و کتابخانه دارد و برای مدت زیادی برخی از کتابخانه ها سیستم بارکدی و امنیتی خود را به منظور امانت دادن کتاب ها  با RFID جایگزین کرده اند.
استاندارد اطلاعات بین المللی ISO 28560

اگرچه نگرانی ها در مورد نبود اطلاعات کافی استاندارد رشد این بازار را محدود کرده است ، اما با انتشار اطلاعات استاندارد بین المللی در اوایل سال ۲۰۱۳ ،  ISO 28560 ، تمام نگرانی ها از بین رفت و توجه به RFID و سرمایه گذاری در این حوزه به یکباره افزایش یافت.

سلف سرویس

بیش از ۲۵سال است کتابخانه های سراسر دنیا که در گذشته از سیستم مدیریتی بهره می بردند، توسط ملزومات کاربردی RFID که سیستم امنیتی و سلف سرویس را ارتقا داده، تجهیزشده اند. نیاز به سلف سرویس، یک دلیل اصلی برای اتخاذ RFID در کتابخانه است، که میسر می سازد پرسنل از انجام وظایف معمولی مانند افزایش ظرفیت پذیرش صرف نظر کنند.

کاهش توجه به سلف سرویس به دلیل نقص نوآوری از جنبه های مختلف ارائه خدمات می باشد. تنها در این چند سال گذشته راه حل های مبتنی بر RFID برای مدیریت سایر وظایف مانند رسید محموله جدید ، چک لیست کتابهای به امانت داده شده و کتابهایی که به اشتباه در قفسه گذاشته شده ، به کار می رود.

قفسه هوشمند

سوال اصلی متصدی کتابخانه اینست که ”  آیا منابعی را که خوانندگان می خواهند ، باید تأمین کنیم ؟ ” راه پاسخ به این سوال ، شمارش افرادی است که از در وارد می شوند و به آمار تعداد دفعاتی که یک کتاب به امانت گرفته شده نگاه میکنند ؛ اما معیار سنجشی که همیشه گیج کننده است ، استفاده از کتاب های داخل کتابخانه است. به عنوان مثال کتابهای مرجع نمی توانند به امانت داده شوند اما سهم امانت بعضی از آنها ممکن است بدون اینکه به امانت گرفته شوند، درج شود.

راه حل های زیادی مبتنی بر RFID برای حل این مشکل وجود دارد ، که بهترین آنها فعال کردن قفسه هاست . می توان سنسورهایی را برای شناسایی جابجایی هرکتاب در قفسه ها جاگذاری کرد. گسترش قفسه های هوشمند ، امکانات بسیاری را فراهم می کند. بعنوان مثال بصورت بالقوه با یک کلیک ماوس، فهرست موجودی قفسه ها گرفته می شود؛ خوانندگان به کمک نقشه در گوشی یا تبلت به سمت قفسه چشمک زن برای پیدا کردن کتاب خود راهنمایی می شوند.


منبع : www.sharpiran.org